Utveckla din löpteknik

Löpteknik

Idag är det många som vill träna utomhus och då ligger löpningen nära till hands. Tyvärr är det vanligt att efter några månaders träning hamna på en platå eller bli skadad. I denna artikel får du tips på hur du kan komma vidare och förbättra din löpning med bättre löpteknik.

Att gå från att inte ha sprungit i stort sett alls till att regelbundet ge sig ut på löpturer låter enkelt. Men sanningen är den att det är få som är naturliga löpartalanger. Istället behöver de flesta träna upp sin löpteknik för att kunna nå sin fulla potential som löpare. Löpteknik tränas upp genom så kallade löpskolningsövningar och genom att stärka upp kroppen med styrke- och hoppövningar.

förbättra din löpteknik
Förbättra din löpteknik

Sammanfattning – Löpteknik

  • Löpskolning ett bra sätt att successivt bygga upp ett mer effektivt löpsteg. Ju effektivare din löpteknik blir desto lättare blir det att springa. På så sätt kan du nå dina mål med löpningen.
  • Plyometrisk träning för bättre löpteknik. Plyometrisk träning handlar om olika typer av hoppövningar. Denna typ av träning är tuff men mycket effektiv. Den har dock hög skaderisk så se till att införa den i små doser.
  • Styrketräning för löpare. Att träna styrketräning gör att din kropp tål belastningen från löpningen bättre. På så sätt undviker du onödiga överbelastningsskador och kan träna kontinuerligt. Kontinuitet är nämligen nyckeln till att bli en bra löpare
Bli en bättre löpare
Bli en bättre löpare

Löpskolning för bättre löpteknik

Löpskolning är precis som det låter, d.v.s. en skola för löpning. Många tror att det bara är att ge sig ut och springa och att springa flera och längra pass för att bli en bättre löpare. Kanske gäller det några särskilt talangfulla personer eller de som har tränat en annan sport hela sitt liv. De flesta av oss har dock inte en optimal löpteknik när vi kommer igång med löpning. Istället är det många som springer på ett sätt som riskerar att göra dem skadade.

Ett bra löpskolningspass är följande: Börja med att värma upp genom en promenad eller lugn jogg. Du kan även värma upp inomhus och göra löspkolningen hemma innan du sticker ut på ditt löppass. Många känner sig nämligen inte helt bekväma med att göra löspkolningsövningarna ensamma utomhus när andra kan se på.

Välj ut tre löpskolningsövningar, till exempel tripping, raka ben och A-skip. Gör övningarna fokuserat i cirka 20 meter och upprepa två gånger. Tänk på tekniken när du utför övningarna och kom ihåg att tekniken är viktigare än att du ska ta dig fram så snabbt som möjligt.

Om du är osäker på hur du ska utföra löpskolningen är det bara att söka på olika övningar online. På youtube går det att hitta bra instruktioner som dessutom för det mesta är helt gratis. Här följer en lista på några löpskolningsövningar du kan söka på:

  • Tripping
  • Skipping
  • Höga knän (på varje eller var tredje)
  • Hälkick (på varje eller var tredje)
  • Indianhopp
  • A-skip
  • Hjulet

Utveckla din löpteknik med hopp

Hoppövningar kallas med ett annat ord för plyometrisk träning. Plyometrisk träning är en slags spänstträning som gör att du får ett starkare löpsteg. Varje gång du trycker iväg dig i ditt löpsteg får du mer kraft om du har tränat hoppövningar.

Exempel på denna typ av träning är skidhopp, borzowhopp, att hoppa upp och ner på en låda, hoppa på ett ben etc. Ja , i stort sett alla former av hoppövningar som du kan tänka dig!

Du kan utföra plyometrisk träning i stort sett var som helst. Hemma, på gymmet, utomhus eller varför inte i en trappa? Att hoppa jämfota uppför en trappa ger mycket effektiv träning för en löpare. Ännu tuffare är det att hoppa uppför på bara ett ben men var försiktigt så att du inte trillar. Håll dig gärna i närheten av trappans räcke när du hoppar. Det gäller särskilt om du inte har tränat plyometriskt tidigare.

hoppträning för bra löpteknik
Hoppa mera och bli en bättre löpare!

.

Styrka för löpare

En av löpningens största utmaningar handla om att hålla sig skadefri. Löpning belastar kroppen en hel del och de flesta av oss har inte sprungit flera kilometer dagligen under vår uppväxt. Om du är nybörjare på löpning är det extra viktigt att bygga upp en stark och tålig löparkropp.

Även om du är en van löpare som satsar på att bli snabbare på milen lönar det sig att lägga tid på styrketräning. Om du inte trivs på gymmet finns det många övningar att göra hemma. Dessutom har de flesta orter idag utegym som erbjuder ett brett utbud. Varför inte kombinera din distansrunda med en kvart på utegymmet?

Genom att lägga in specifik styrketräning för löpning stärker du din kropp och förbättrar även din löpteknik. Du behöver inte spendera timmar i gymmet för att få till ett bra styrkepass för löpning. Det fungerar lika bra att göra specifika styrkeövningar med egen kroppsvikt och exempelvis gummiband.

Ett dilemma är att det går förhållandevis fort att förbättra konditionen medan senor och leder tar längre tid på sig. Problem med knä, höfter och hälsenor eller benhinnor är något som många löpare råkar ut för.

Att få en stark core och starka ben ger dig en mycket bra grund. Bra övningar för benen är klassiska utfall och knäböj samt tåhävningar. Lägg även till balansövningar för att bygga upp alla stabiliserande muskler kring exempelvis knäleden.

Försök att få till två styrketräningspass varje vecka. Om du planerar in dem i din kalender är chansen större att de verkligen blir av. Om du känner dig omotiverad är ett bra tips att leta fram onlineträning där du kan följa en instruktör genom passet. Du hittar mängder av träningsvideor på youtube eller genom att söka på nätet.

knäböj för löpare
Knäböj är en bra övning för löpare

Förhoppningsvis har du nu fått några goda råd om löpteknik som kommer att utveckla dig som löpare. Tänk på att det tar tid att bli bra på löpning. Ha därför tålamod och undvik att stressa fram resultat. Det leder tyvärr ofta till skador och långa uppehåll.

Om du känner dig sliten eller har en skadekänning så är ett bra tips att byta ut löppasset mot alternativträning. Exempelvis crosstrainer, cykling eller rodd fungerar bra. Om du har möjlighet att träna vattenlöpning så är det ett riktigt bra alternativ.

Experter inom löpning brukar säga att det tar 10 år att nå sin fulla potential inom löpning. Med andra ord har du lång tid på dig!

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång